NH3 Warmtepompskid t.b.v. aardappelverwerking
Warmteterugwinning

Energiestromen recyclen

Restwarmte uit koel- en vriesprocessen kun je slim hergebruiken op andere plekken in jouw bedrijf. Namelijk met oplossingen in industriële warmteterugwinning, volledig op maat gemaakt. Hiermee ben je minder of niet meer afhankelijk van gas en bespaar je flink op energiekosten.

Laat kostbare warmte niet verloren gaan

Elk bedrijf dat industrieel koelt en vriest heeft aanzienlijke restwarmte. Koel- en vriesinstallaties onttrekken namelijk warmte uit de gekoelde en ingevroren producten en leiden deze warmte naar buiten. Hoewel dit voldoende warmte is om een huizenblok mee te verwarmen, wordt de warmte doorgaans afgevoerd naar de buitenlucht of weggespoeld met afvalwater. Daarmee laat je vaak tienduizenden euro’s onnodig liggen.

Wil je de kostbare warmte niet verloren laten gaan? Met onze technologie voor warmteterugwinning onttrek je de restwarmte uit het koel- en vriesproces en gebruik je die optimaal bij andere processen. Zo ga je energieverspilling tegen. Heeft de warmte een te laag temperatuurniveau? Dan kun je die met een industriële warmtepomp en waar nodig andere technologische oplossingen duurzaam opwaarderen naar 80 tot 90°C en hoger. Daarmee genereer je zoveel warmte uit restwarmte, dat je aanzienlijk bespaart op kosten voor verwarming. En zelfs gasloos kunt verwarmen.

Equans Refrigeration kennisdocument warmte terugwinning kaft

Het energieverbruik terugdringen? Benut restwarmte voor jouw warmtevraag.

Vraag het gratis kennisdocument aan

Warmteterugwinning in de industrie

Werk je in de voedselverwerkende industrie of de aardappel- en uienbranche? Dan is industriële warmteterugwinning met name interessant voor jouw bedrijf. Dat komt omdat er op hetzelfde moment – dus gelijktijdig – zowel koeling als warmte nodig is. Met oplossingen op maat speelt Equans daar slim op in. Terwijl de koel- en vriesinstallaties hun werk doen, kun je met een warmteterugwinningssysteem de opgevangen restwarmte gebruiken voor andere processen in het bedrijf. Zo bespaar je stroom en gas.

Toepassingen van warmteterugwinning

Verwarm je water voor bijvoorbeeld schoonmaakprocessen nog met een gasketel? De stijgende gasprijzen en de onzekere beschikbaarheid van gas doen jouw bedrijf geen goed. Met een investering in warmteterugwinningstechnologie en eventueel een warmtepomp voor de verwarming van water heb je niet alleen een betere CO2-footprint en een duurzamer productieproces, ook bescherm je hiermee de toekomstige bedrijfsvoering en de continuïteit van het productieproces. Elektriciteit, duurzaam opgewekt of niet, is immers altijd voorradig.

Gebruik opgevangen restwarmte bijvoorbeeld voor:

  • Steriliseren
  • Pasteuriseren
  • Blancheren
  • Tempereren
  • Drogen
  • Schoonmaken
  • Verwarmen van (kantoor)ruimten
  • Verwarmen van proceswater
Klantcase

De gasloze droogtunnel van Grozette

duurzaam kaas drogen met gasloze droogtunnel voor de productie van poederkaas

Ben je benieuwd hoe onze warmteterugwinningstechnologie zich dagelijks in de praktijk bewijst? Lees dan de klantcase van Grozette. Bij deze opdrachtgever bouwden we een droogtunnel met geïntegreerde koude- en warmte-installatie. De kaasmaker kan daarmee gasloos kaasproducten drogen. Dat levert een energiebesparing op van ruim 40%.

Restwarmte opslaan

Heb je de restwarmte niet meteen nodig? Dan is het een optie om de restwarmte op te slaan. In dat geval zetten we de restwarmte om in warm water, dat op een later moment gebruikt kan worden om bijvoorbeeld kantoorruimten te verwarmen. Zo gaan we slim om met de mogelijkheden.

Energiebesparing bij warmteterugwinning

Met industriële warmteterugwinning haal je het maximale uit bestaande warmte- en energiestromen. Logischerwijs resulteert dat in fors lagere energiekosten en minder CO2-uitstoot. Door hergebruik van restwarmte kun je gasloos verwarmen en tienduizenden kilowatturen per jaar besparen.

kennisdocument stoom en warmte zonder gas kaft foto

Stoom en warmte nodig? Bekijk de oplossingen zonder gas. En verlaag jouw CO2-uitstoot en energiekosten.

Vraag het gratis kennisdocument aan

Terugverdientijd industriële warmteterugwinning

Wil je ook slimmer omgaan met warmte- en energiestromen door middel van warmteterugwinning? Wij maken vrijblijvend een berekening van de mogelijke energiebesparing door het hergebruik van restwarmte in jouw bedrijf. Daarbij kijken we naar het totale bedrijfsproces: de processen waarbij warmte nodig is en waarbij warmte vrijkomt, het warmwatergebruik en de verschillende temperatuurniveaus in het bedrijf.

Binnen enkele dagen ontvang je de businesscase met de terugverdientijd. Daarmee kun je een gefundeerde beslissing nemen. En wist je dat er voor het toepassen van industriële warmteterugwinning aantrekkelijke fiscale stimuleringsregelingen bestaan? Zo kun je met de Energie-investeringsaftrek (EIA) 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de winst (2022). Daarmee is een terugverdientijd mogelijk van minder dan 3 jaar.

Klantcases

Bekijk de succesverhalen

“De service van Equans is uitmuntend.”
Jeroen Zwietering, procesingenieur energie
Aviko Rixona
Peter Gerber staat met Grozette producten in de hand
“We zijn heel blij dat we voor Equans hebben gekozen.”
Peter Gerber
Grozette
“Warmteterugwinning levert direct een kostenbesparing op.”
Grad van Schijndel, maintenance manager
Voedingsmiddelen-producent Zwanenberg
Jan Zandbergen overleg en kijken naar de waarden van de vriescellen
“De grootste meerwaarde zit in de betrouwbaarheid van de installatie.”
Dick de Vries, facility manager
Vleesimporteur en -exporteur Jan Zandbergen
Blijf up-to-date

Het laatste nieuws over warmteterugwinning

Werkwijze

Hoe wij aan de slag gaan

Wensen bespreken
Tijdens de kennismaking bespreken we graag jouw wensen. Wat wil je koelen en/of verwarmen? En wat zijn de specifieke wensen voor jouw product of productieproces?
Concept ontwerpen
We hebben regelmatig contact en denken met je mee. Dat resulteert in een conceptontwerp inclusief kostenraming. Daarbij houden we rekening met de capaciteit, het energieverbruik, het onderhoud en de veiligheid.
Concept bespreken
Heb je het conceptontwerp bekeken? Dan bespreken we het voorstel graag met je. Is de indeling van de ruimte naar wens? Is de capaciteit van de installatie voldoende? Of zijn er aanpassingen nodig?
Offerte opstellen
Zodra we weten welke aanpassingen nodig zijn gaan we aan de slag met het definitieve ontwerp en de engineering. Het definitieve voorstel en de offerte komen we persoonlijk toelichten.
Project uitvoeren
Ben je akkoord met de offerte? Dan gaan het we project uitvoeren, samen met de projectleiders, werkvoorbereiders, installateurs, monteurs en eventuele andere betrokkenen. Uiteraard communiceren we wanneer we wat gaan doen.
Installaties onderhouden
Na oplevering van het project staan we je graag bij om de installaties in topvorm te houden. Met onze all-in-onderhoudsservice waarborgen we het productieproces, de productkwaliteit en de veiligheid in jouw bedrijf.
Neem contact op

Kunnen we je helpen?