buizen van een nh3 installatie voor uitfaseren door equans refrigeration
Uitfaseren van R404A en R507

Regels en mogelijkheden

Wat zijn de regels rondom het uitfaseren van de koudemiddelen R507 en R404A en wat betekent dit voor jou?

Wat zijn de regels rond R404A en R507?

In de F-gassenwetgeving worden de koudemiddelen R404A en R507 versneld uitgefaseerd. Dit zijn de gassen met een GWP-waarde boven de 2.500. Sinds 1 januari 2020 mag je jouw installatie alleen nog bijvullen met gerecycled en/of geregenereerd R404A of R507. Per 1 januari 2030 is het gebruik van deze koudemiddelen geheel verboden. Het verbod geldt niet voor:

  • Installaties met een inhoud <10 kg
  • Vriestoepassingen die met een temperatuur <50oC werken
  • Militaire apparatuur

Nieuwbouw

Sinds 1 januari 2020 geldt een verbod op de nieuwbouw van installaties met een GWP >2.500. Hieronder vallen de koudemiddelen R404A en R507.

Gebruik

Heb je een installatie met R404A of R507 ? Dan mag je de installatie alleen nog bijvullen met gerecycled R404A en R507. Daardoor zal het bijvullen van installaties met deze synthetische koudemiddelen fors duurder worden. Vanaf 1 januari 2030 is het gebruik van deze koudemiddelen geheel verboden.

Equans Refrigeration F-gas wetgeving koelen zonder opwarmen kaft

Je bedrijfsvoering veiligstellen? Benut de mogelijkheden om synthetische koudemiddelen uit te faseren.

Vraag het gratis kennisdocument aan

Hoe kan ik de koudemiddelen R404A en R507 uitfaseren?

Heb je plannen om een nieuwe koelinstallatie aan te schaffen, dan adviseren wij je om naar duurzame alternatieven te kijken. Steeds meer nieuwe koelinstallaties draaien op natuurlijke koudemiddelen als ammoniak, CO2, propaan of butaan. Deze oplossingen zijn milieuvriendelijk en zeer energiezuinig. Hiermee voldoe je ook op lange termijn aan de wetgeving. Daarnaast kun je als ondernemer profiteren van aantrekkelijke fiscale regelingen.

Lees hoe natuurlijke koudemiddelen bijdragen aan een beter bedrijfsresultaat

Klantcase

Gasunie's nieuwe koeling heeft GWP van nul

Ben je benieuwd hoe onze koeltechniek met natuurlijke koudemiddelen zich dagelijks in de praktijk bewijst? Lees dan de klantcase van Gasunie. Voor deze opdrachtgever vervingen we het koelsysteem met de fluorhoudende koolwaterstof R507 door een nieuwe ammoniakinstallatie. De GWP-waarde ging daarmee van bijna 4.000 naar 0.

Klantcases

Bekijk de succesverhalen

danny van der velden van equans refrigeration nederland en rindert meerstra van gasunie kijken in de camera met buizen van de stikstofinstallatie op de achtergrond
“Equans is meer een partner dan een opdrachtnemer. Waar we ook tegenaan lopen, alles wordt in het werk gesteld om het samen op te lossen.”
Rindert Meerstra, projectmanager
Gasunie
Nieuws

Over uitfaseren van synthetische koudemiddelen

Werkwijze

Hoe wij aan de slag gaan

Wensen bespreken
Tijdens de kennismaking bespreken we graag jouw wensen. Wat wil je koelen en/of verwarmen? En wat zijn de specifieke wensen voor jouw product of productieproces?
Concept ontwerpen
We hebben regelmatig contact en denken met je mee. Dat resulteert in een conceptontwerp inclusief kostenraming. Daarbij houden we rekening met de capaciteit, het energieverbruik, het onderhoud en de veiligheid.
Concept bespreken
Heb je het conceptontwerp bekeken? Dan bespreken we het voorstel graag met je. Is de indeling van de ruimte naar wens? Is de capaciteit van de installatie voldoende? Of zijn er aanpassingen nodig?
Offerte opstellen
Zodra we weten welke aanpassingen nodig zijn gaan we aan de slag met het definitieve ontwerp en de engineering. Het definitieve voorstel en de offerte komen we persoonlijk toelichten.
Project uitvoeren
Ben je akkoord met de offerte? Dan gaan het we project uitvoeren, samen met de projectleiders, werkvoorbereiders, installateurs, monteurs en eventuele andere betrokkenen. Uiteraard communiceren we wanneer we wat gaan doen.
Installaties onderhouden
Na oplevering van het project staan we je graag bij om de installaties in topvorm te houden. Met onze all-in-onderhoudsservice waarborgen we het productieproces, de productkwaliteit en de veiligheid in jouw bedrijf.
Neem contact op

Kunnen we je helpen?