Wat zijn de regels rondom het uitfaseren van het koudemiddel R22 en wat betekent dit voor u?
Volgens de Europese wetgeving (verordening Ozonlaagafbrekende stoffen – EG 1005/2009) is R22 koudemiddel in uw koelinstallatie niet verboden. Volgens de verordening is ‘het gebruik’ voor nieuwbouw en servicedoeleinden verboden (Artikel 3). Het na- en bijvullen van installaties met R22 koudemiddel valt onder ‘het gebruik’ en is daarmee verboden.
Dat betekent dat bestaande R22 installaties mogen doordraaien, maar er geen handelingen met het koudemiddel buiten de installatie mogen plaatsvinden.
Bij een lekkage dreigt uw installatie dus langdurig uit te vallen. Hiermee kan de continuïteit van uw bedrijfsproces in gevaar komen. De koudemiddelen R401A, R402A, R408 en R409A zijn mengsels en bevatten naast HFK’s ook R22. Daarmee vallen deze mengsels onder dezelfde regels als voor R22.
Hebt u een koelinstallatie die gekoeld wordt met R22 of R12, dan hebt u vier keuzen:
Voor het maken van de juiste keuze is het van belang om een aantal factoren mee te nemen in uw overweging. Denk hierbij aan de leeftijd, het aantal, de staat van het onderhoud en de koelcapaciteit van uw installaties.
De overheid kan u bezoeken voor een inspectie van uw R22 koelinstallatie. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat houdt toezicht op de naleving van de wetgeving. De ILT heeft reeds bedrijven met R22 koelinstallaties bezocht om te controleren of de wettelijk voorgeschreven lekdichtheidscontroles worden nageleefd. Het ILT controleert eveneens op het bij- en navullen van R22 installaties. Volgens de wet bent u verplicht uw medewerking te verlenen aan inspecties van de ILT.