Vraag van Van Oorschot: Een koelinstallatie die verschillende soorten agroproducten snel kan drogen en middellang kan bewaren.
Agrarisch handels- en wasbedrijf Van Oorschot investeerde in een nieuwe bewaarloods met condensdroger. Aanvankelijk was de installatie bedoeld voor het drogen en bewaren van aardappelen en uien, maar inmiddels droogt Van Oorschot er ook andere akkerbouwproducten mee.
De familie Van Oorschot wast voornamelijk akkerbouwproducten. Daarnaast verzorgen vader, moeder en zoon de koeling voor derden. In hun 7 koelcellen kunnen ze 4.000 à 5.000 ton producten drogen en bewaren dankzij de krachtige ammoniak condensdroger van Equans Refrigeration. “We vroegen drie bedrijven om een voorstel. Met hun technische kennis en goede prijs kwam Equans als beste uit de bus”, zegt Kees van Oorschot.
De condensdroger biedt meer mogelijkheden dan een mechanische koeling. “Als producten in slechte omstandigheden in de loods komen of als we ze net hebben gewassen, moeten we het vocht zo snel mogelijk uit de partij halen. Dat kan het beste met een condensdrooginstallatie”, zegt zoon Bram. “In principe kunnen we drogen door te koelen, maar de droogcapaciteit die we met de condensdroger hebben – gemiddeld 80 tot 100 liter vocht per uur – halen we niet met mechanische koeling. Daarmee blijven we steken op 20 tot 30 liter.”
Waar de meeste bedrijven een condensdroger voor aardappelen en uien gebruiken, zet Van Oorschot de installatie ook in voor winterwortels en gewassen knolselderij. Dat vraagt meer van het koelsysteem, want elk product heeft een ander vochtgehalte en andere koude- of warmtevraag. De complexiteit zat volgens Van Oorschot dan ook in de programmering van verschillende bewaarprogramma’s.
“De condensdroger werkt gewoon goed”.
“Eerlijk is eerlijk, het was een uitdaging om de besturing goed te krijgen”, vertelt Kees. “Equans had al ervaring met condensdrogen van uien en aardappelen, maar destijds nog niet met andere akkerbouwproducten. Voor die producten moesten we het eerste jaar zoeken naar de juiste instellingen. Op basis van onze input is Equans het jaar erop gaan sleutelen aan de bewaarprogramma’s. Het tweede bewaarseizoen presteerde het systeem beter. Ook het jaar daarop hebben we veel zaken kunnen finetunen. Inmiddels benutten we de mogelijkheden van de installatie nagenoeg optimaal. En Equans weet op haar beurt wat de optimale instellingen per product zijn. ‘Ons programma’ en het type installatie is inmiddels bij verschillende opdrachtgevers toegepast.”
In een tijdsbestek van 14 dagen haalt de condensdroger gemiddeld 5 tot 6 procent water uit uien. De indroging van aardappelen zit op precies 3 procent. “Ideaal”, vindt Bram. “Zo houden we meer kilo’s (van het product) over voor de afnemer.”
Selderijknollen die net uit de wasstraat komen plaatst Van Oorschot ook in de cel. “Samen met Equans zochten we uit hoe we met behulp van de condensdroger het waswater van de knollen konden krijgen. Na wat aanpassingen in temperatuur, luchtsnelheid en luchtvochtigheid onttrekken we 60 tot 70 kilo water uit 1 kuub knollen. Een mooie bijvangst”, vertelt Bram. “De condens die blijft hangen aan de lamellen in de verdamper stroomt de afvoer in en wordt opgevangen in een waterbassin. Hier spuiten we gewasbeschermingsmiddelen op het land mee weg. Zuinig en effectief.”
Net zo efficiënt gaat Van Oorschot om met warmte. Omdat de koelinstallatie is opgebouwd als warmtepomp, kunnen koude en warme energiestromen hergebruikt worden. Kees: “De warmte die vrijkomt bij het drogen of koelen in de ene cel kunnen we gebruiken in een andere cel, bijvoorbeeld om uien te verwarmen. Soms gebruiken we het voor de vloerverwarming in de tussenhal. Zoete aardappelen die uit de koeling komen plaatsen we in kisten op die vloer. Zo warmen de producten langzaam op en zijn we groen bezig.”
De ondernemers zijn te spreken over het condensdroogsysteem. “Het is voor ons een uitkomst”, zegt Kees. “De installatie werkt gewoon goed en biedt flexibiliteit. We kunnen snel schakelen en partijen heel langzaam opwarmen of afkoelen. Het is ook mogelijk om standaardinstellingen in kleine stapjes aan te passen als een product daar om vraagt. Ik raad collega’s een condensdroger zeker aan. Hiermee kun je altijd drogen en je product zonder buitenlucht, kachels of kiemremmers in optimale situaties bewaren.”