Droogtechniek

Producten of ruimten energiezuinig en duurzaam drogen

Ontvochtig producten of ruimten met onze op maat gemaakte droogtechnologie. Hiermee profiteer je van maximale energie-efficiëntie en een duurzamer productieproces.

Drogen zonder gas

Het ontvochtigen van producten of ruimtes gebeurt veelal door te verwarmen met direct gestookte gaskachels. Hiermee ontstaat niet enkel milieubelastende CO2, maar ook water uit het verbrandingsproces. Om dit water weg te drogen heb je nog eens extra energie nodig. Zonde, want drogen kan veel efficiënter. Naast energie-efficiëntie is er nog een reden om je droogproces anders in te richten: de energietransitie. Deze verplichte overgang van het gebruik van fossiele energie naar energie uit hernieuwbare bronnen dwingt je om op zoek te gaan naar alternatieve droogmethoden.

Verbeter de energie-efficiëntie

Als je dan toch moet overstappen naar een duurzamere manier van drogen, helpen wij je graag aan een droogmethode die energetisch het meest zuinig is. Onze efficiënte droogtechniek is mogelijk met een warmtepomp of met een condensdroogsysteem, al dan niet gecombineerd met warmteterugwinning. Afhankelijk van hoe we het droogproces inkleden, kunnen we met dezelfde hoeveelheid energie minimaal 4 keer zoveel warmte creëren!

Drogen met warmtepomp of condensdroger

Warmtepompdrogen doen we met lucht die we met een warmtepomp opwarmen. Door de opwarming daalt de relatieve luchtvochtigheid en kan de lucht weer vocht opnemen. Met deze lucht kun je de ruimte of een product drogen. Condensdrogen is een techniek die we voornamelijk toepassen om te drogen op lagere temperaturen. Hierbij recirculeert de lucht en hoef je geen gebruik te maken van de buitenlucht. De lucht die recirculeert wordt ook gekoeld, waarbij het vocht uit de lucht wordt afgevangen door condensvorming in de koeler. Deze techniek is zeer geschikt voor het drogen van agroproducten, zoals uien, knolselderij en aardappelen.

Met maatwerk nog hogere COP

Een duurzamer droogproces kun je uiteraard creëren met een standaard warmtepomp. Maar wist je dat een op maat gemaakte variant het droogproces energetisch nog veel beter maakt? We ontwerpen de op maat gemaakte warmtepomp zo dat deze compleet is ingericht in jouw productieproces. Daarbij hergebruiken we warmte die vrijkomt bij andere processen en installaties. Door een warmtepomp inclusief de integratie in jouw bedrijfsproces op maat te ontwerpen, kunnen we de inzet van extra warmtewisselaars en daarmee temperatuurverliezen voorkomen. Met maakwerk ben je dus verzekerd van de hoogste COP.

Tijdelijke oplossing bij netcongestie

Hoewel we warmtepompen uitsluitend elektrisch voeden, is dit ook mogelijk met gas door de inzet van gasmotoren op de warmtepomp. Dit is een geschikt alternatief voor bedrijven waarvan de belastbaarheid van het elektrische netwerk begrenst is door netcongestie. Wordt de begrenzing in de toekomst opgeheven, dan kunnen we de aandrijving van de warmtepomp altijd ombouwen naar elektrisch.

Toekomstbestendig drogen met natuurlijke koudemiddelen

Voor onze droogtechnologie maken we vaak gebruik van een natuurlijk koudemiddel. Deze koudemiddelen hebben goede thermische eigenschappen en kunnen met 1 deel elektrische energie de meeste warmte genereren. In de regel is een droogsysteem met bijvoorbeeld ammoniak tot 40% zuiniger. Dankzij de hoge COP, kan met ammoniak met een lagere elektrische aansluiting worden voldaan en kun je je vaste lasten omlaag brengen.

Terugverdientijd energiezuinige droogtechniek

Hoewel de investering om te drogen zonder gas hoger is dan de investering in conventionele techniek, verdien je dat grotendeels terug op de energiebesparing. Dekt dat niet de volledige investering, dan kun je een beroep doen op de SDE++-subsidie. Ook in combinatie met zonnepanelen is onze duurzame droogtechniek interessant. We helpen je graag om de energie die je daarmee opwekt in te zetten voor je droogproces.

Klantcase

Condensdroogtunnel voor Grozette

duurzaam kaas drogen met gasloze droogtunnel voor de productie van poederkaas

Voor de nieuwe productieruimte van Grozette bouwden we een droogtunnel met geïntegreerde koude- en warmte-installatie. Hiermee kan de kaasverwerker zonder gas, en dus kostenefficiënt en duurzaam, kaasproducten drogen.

Klantcases

Bekijk de succesverhalen

Peter Gerber staat met Grozette producten in de hand
“We zijn heel blij dat we voor Equans hebben gekozen.”
Peter Gerber
Grozette
Blijf up-to-date

Nieuws

Werkwijze

Hoe wij aan de slag gaan

Wensen bespreken
Tijdens de kennismaking bespreken we graag jouw wensen. Wat wil je koelen en/of verwarmen? En wat zijn de specifieke wensen voor jouw product of productieproces?
Concept ontwerpen
We hebben regelmatig contact en denken met je mee. Dat resulteert in een conceptontwerp inclusief kostenraming. Daarbij houden we rekening met de capaciteit, het energieverbruik, het onderhoud en de veiligheid.
Concept bespreken
Heb je het conceptontwerp bekeken? Dan bespreken we het voorstel graag met je. Is de indeling van de ruimte naar wens? Is de capaciteit van de installatie voldoende? Of zijn er aanpassingen nodig?
Offerte opstellen
Zodra we weten welke aanpassingen nodig zijn gaan we aan de slag met het definitieve ontwerp en de engineering. Het definitieve voorstel en de offerte komen we persoonlijk toelichten.
Project uitvoeren
Ben je akkoord met de offerte? Dan gaan het we project uitvoeren, samen met de projectleiders, werkvoorbereiders, installateurs, monteurs en eventuele andere betrokkenen. Uiteraard communiceren we wanneer we wat gaan doen.
Installaties onderhouden
Na oplevering van het project staan we je graag bij om de installaties in topvorm te houden. Met onze all-in-onderhoudsservice waarborgen we het productieproces, de productkwaliteit en de veiligheid in jouw bedrijf.
Neem contact op

Kunnen we je helpen?